Co není přírodní barvení vlasů aneb víte, jak prodat vegetariánovi tlačenku?

Pokud náhodou hledáte odpověď na výše uvedenou otázku, inspirujte se u výrobců profesionální vlasové kosmetiky. 


Provozuji přírodní kadeřnický salón založený na opravdu čistě přírodní péči o vlasy. Čas od času mě osloví nějaký distributor nových úžasných přírodních barev, zda bych je nechtěla vyzkoušet. Většinou nabídku zběžně přelétnu, zjistím, že to to pravé pro mě zřejmě nebude a dál se tím nezabývám.
Tentokrát byli trochu neodbytnější.
Opakovaně telefon. Nechala jsem si poslat na ukázku informace o několika výrobcích, ujistila se, že toto skutečně není pro mě a opět pustila z hlavy. Další telefon.
Slibuji, že to tedy prozkoumám důkladně.
Výsledek: Evropská firma, dobře zvolený název, hezké webovky.

Jak se prezentují

Značka se prezentuje na Facebooku výzvou: „Staňte se salonem bez chemie!". Tvrdí, že nabízí přírodní barvy se zaměřením na přírodní ingredience, barvy s minimem chemie, ale vynikající funkčností, se systémem barvení na organickém základu. V jejich webové video prezentaci se od zástupce dozvíte: „Nemusím dělat kompromisy mezi zdravím a kvalitou, barvy neobsahují amoniak, PPD, resorcinol, všechny chemické složky jsou nahrazeny složkami přírodního původu:“ Na konci videa se objeví logo ECO-CERT. Na úvodní webové stránce se objevují věty jako „Je to bezpečné, je to BIO.", či hesla „Zelený, zelenější, nejzelenější:“ Kosmetika se prezentuje jako" jediná kompletní BIO certifikovaná profesionální vlasová kosmetika na světě", odvolává se na zodpovědný marketing.

Barvící pasta obsahuje dle reklamy certifikované bio-ingredience a aktivátory jsou pouze mírně oxidující. Spreje mají pohon na certifikový bio-DME plyn z biomasy ze 100% obnovitelných přírodních zdrojů.

Nikde na stránkách bohužel nenajdete celé složení výrobků.
Požádala jsem tedy potenciálního dodavatele o zaslání informací o kompletním složení kosmetiky.

Jaká je skutečnost

Ze složení výrobků jsem zjistila, že označovat tyto barvy za přírodní je závažné klamání spotřebitele.

Co do složení jsou barvy srovnatelné - nebo dokonce HORŠÍ! (ke srovnání jsem použila běžné profesionální kadeřnické barvy srovnatelné úrovně zesvětlení ), než jiné chemické barvy. Deklarované minimální obsahy chemie - nevím ,co tím minimem myslí, ale bez chemie by barvy tohoto typu prostě nefungovaly. Žádný zesvětlovač založený na čistě přírodních látkách neexistuje, natož aby zesvětlil vlasy o 7 odstínů. Co se týče organického základu – barvy obsahují např. slunečnicový olej, bambucké máslo, pšeničný protein a několik dalších přírodních olejů – tyto složky ovšem rozhodně netvoří základ a na princip barvícího procesu nemají nejmenší vliv. Což je jasné i každému laikovi – zkuste se nabarvit olejem nebo máslem – ty naopak ve skutečně přírodních barvách barvící proces zpomalují. Tyto přírodní látky zde pouze pomáhají chránit vlas během barvení, které je však založeno výhradně na chemickém procesu. Navíc složení vlastních barev vyvrací slova hlavního kadeřníka, který na promo videu vysloveně mimo jiné uvádí „... neobsahují resorcinol....“ – a tak by mě zajímalo, co je tedy složka uvedená na 10. místě ve složení ( barva Violet extra light blond ) pod INCI značením Resorcinol a na 30. místě pod   2-Methylresorcinol - hlavní kadeřník jistě vychodil minimálně základní školu a předpokládám, že umí číst – proč alespoň neotočí krabičku, o které mluví?

Složení výrobku též vyvrací tvrzení že “ všechny chemické složky (ve smyslu způsobující problémy) byly nahrazeny přírodními“ - barva light blond obsahuje 3x látku karcinogenní, 8x potencionálně karcinogenní a další produkty petrochemického průmyslu. Nechápu, jaké složky a za jakými účely byly nahrazeny – jediné přírodní složky jsou uvedené oleje, máslo, protein a pěnivý základ, které jsou bez vlivu na barvící proces. Dají se považovat za náhradu vazelíny a minerálních olejů – označované jako petrolatum, parrafinum liquidum - a to rozhodně není látka způsobující největší problémy.

Rozsah použití oxidantu, který je opět čistě chemickou látkou – jedná se o peroxid vodíku, běžně v kadeřnické praxi používaný - je standardní, stejný jako u jiných značek, a opět - s přírodním, šetrným přístupem k vlasům nemá nic společného.

Co to znamená?
Znamená to, že ve vlasových produktech jsou přírodní certifikované jen některé ingredience, hlavní část produktu tvoří běžné kosmetické chemické látky. Firma při své prezentaci umně brnká na ekologickou strunu, ale v podstatě nabízí obyčejnou chemickou barvu. Pokud se necháte nabarvit v libovolném kadeřnictví a přikápnete si do barvy olivový olej (či celý komplex olejů...) získáte „přírodní barvu“ obdobné kvality.

Vychvalovanou pečeť ECO-CERT má pouze několik jejich výrobků , jinak jsou použity pouze Eco-cert ingredience, které poskytují efekt bio-olivového oleje přidaného k tlačence (vysvětlím dále :) ). Způsob prezentace značky jako vysoce přírodní a ekologický je při bližším pohledu zavádějící, vzbuzuje mylný pocit neškodnosti a zavání klamáním spotřebitele. Karcinogen pokapaný bio olejem zůstává STÁLE karcinogenem.

   Na webu se dají najít i další manipulující perly - třeba recyklovatelný papír či plast na obal - zajímalo by mě, jestli se vůbec dá sehnat NErecyklovatelný papír. S recyklací plastů je to už složitější, ale s trochou umu je též většina recyklovatelná. Kumšt je ovšem z nich vyrobit znova obaly… A v tomto kontextu se použitím obalů z recyklovatelných materiálů může chlubit každá kosmetika v něm balená. Kdyby bylo na webu uvedeno - baleno do obalů z recyklovaných plastů, bylo by to jiné kafe. Takhle jen další manipulace slovem.   Suma sumárum, možná by úvodu webu slušelo spíše prolhaný, prolhanější, nejprolhanější.

Každý kadeřník by informaci o typu barvy měl podat pravdivě - pokud používám chemii, tak to netajím. Spoustě lidí to nevadí, každý má své priority a zářivé blond se na žádném vlasu bez chemie (narušující strukturu vlasu a rozkládající pigment vázaný uvnitř) prostě dosáhnout nedá. Je to každého volba a nikdo ji nikomu neupírá, ale cíleně hledat zákazníky, kteří preferují čisté, přírodní a bezpečné ingredience a pak jim tlačit do hlavy nesmysly, ba přímo lži, je trestuhodné.

Takže, jak že se prodává vegetariánům tlačenka dle návodu výrobců vlasové kosmetiky?

Zkrátka vezměte tlačenku, pokapejte ji olivovým olejem a octem (nebo směsí více olejů – čím více tím lépe, nelépe mít celý komplex ingrediencí - samozřejmě v bio kvalitě a řádně certifikovaných jako bio-vegan-raw…) a vegetarian verze hotová. Máte přeci produkt s certifikovanými ingrediencemi, nálepkou bio-vegan-atd.....a že je pod tím stále tlačenka? A sedíte v restauraci označené jako vegetariánská? No comment...

p.s. ale ten bioplyn mají v pořádku! To je asociací.......

 

aktualizace květen 2017: prezentační video již na stránkách není 

 

podpis_2

newsletter

Zaujal vás článek? Chcete dostávat upozornění na nové příspěvky? Nebo recenze na přírodní barvy a kosmetiku?

Přihlaste se k odběru našeho NEWSLETTERU zde.

A nebojte, nebudeme vás zahlcovat. Píšeme jen tehdy, když máme co říct, a myslíme si, že by to mohlo zajímat i vás.