Vedlejší účinky přírodního barvení vlasů

Že barvy barví dá rozum.

Ale že mají vedlejší účinky? Cože?

Nebojte. Jsou sice vedlejší, ale zato pozitivní.

 

Začnu tím, co to jsou přírodní barvy na vlasy a jak fungují.

Zjednodušeně řečeno, na přírodní barvení vlasů se používají jemně namleté rostliny nebo části rostlin, obsahující barvivo. Jak takovou čistě přírodní barvu poznáte, píšu tady.

Nejznámější je Henna – Lawsonia Inermis.  Poskytuje výrazně oranžové barvivo Lawson, které se velice dobře váže na keratin. Používá se mnoho dalších rostlin, žádná ale už nedává tak výraznou barvu v kombinaci se schopností navázat se na vlas. Takových je v přírodě poskrovnu, proto je henna tak rozšířená.

I tak jde namíchat spousta odstínů - přes světlounkou studenou blond, zlatou, zlato-měděnou, měděno-červenou, studenější i teplejší odstíny hnědé, až k téměř černé.

Ne všech barev jde dosáhnout na všech vlasech, ale o tom JINDE.

Co mají tyto barvy víceméně společné je to, jak působí na vlasy a vlasovou pokožku.
Řada těchto rostlin umí nejen barvit, ale jsou i léčivkami, tradičně používanými hlavně v ayurvédské medicíně.

 Používá se jich velké množství, k nejznámějším patří třeba tyto:

  • Neem (Azadirachta Indica): léčí kožní infekce způsobené bakteriemi, má silné protiplísňové účinky
  • Shikakai ( Acacia Concinna):hydratuje, zklidňuje pokožku, působí protizánětlivě, stimuluje růst vlasů
  • Ořech (Juglans Regia) omezuje maštění vlasů
  • Amla (Emblica Officinalis): silný antioxidant, obsahuje mnoho minerálních látek, třísloviny, vit. C - uhlazuje povrch vlasu, dodává lesk
  • Pískavice (Trigonella Foenum-Graecum ): omezuje vypadávání vlasů, podporuje jejich růst

A tak by se dalo pokračovat, používají se jich desítky.

Byliny během barvení ovlivňují nejenom stav vlasů, ale také vlasové pokožky, která je pro růst zdravých vlasů zásadní.

Po každém barvení se na čas omezuje nadměrné maštění, vypadávání vlasů, tvorba nových lupů a svědění. Jemným peelingovým efektem se odstraní odumřelé buňky, pokožka je dokonale vyčištěná a hydratovaná. Podpoří se rychlejší růst nových vlasů.

Barvení vám tedy může pomoct řešit problémy s lupy, kožními infekcemi, dokonce s hojením ekzémů ve vlasech. Podle našich zkušeností z kadeřnictví dělá barvení dobře i lupénkářům, a nebývá dráždivé ani při masivním výskytu ve vlasech. Několik takových zákaznic barvíme pravidelně, a to i při akutních potížích - pokud to mají zkonzultované s lékařem.

Každé barvení je tak zároveň výživnou maskou na vlasy i skalp.

 Občas se dočtete, že rostlinné barvy vlas potáhnou neprodyšným filmem a dusí ho. Ve skutečnosti rostlinná barviva něco takového nedokážou. Je to taková blbost, že si zaslouží vlastní článek. Takže o tom podrobněji příště.

Rostlinná barviva se navazují na povrch vlasového vlákna, ale nevytváří neprodyšný film. Vlasy jsou stále schopny „dýchat“ a absorbovat vlhkost z okolí.

Samotná henna obsahuje třísloviny (taniny), které mají adstringentní vlastnosti. Spolu např. s amlou, která má kyselou reakci, způsobují uzavření šupinek na povrchu vlasu, který tím získá lesk, je lépe chráněn před negativními vlivy prostředí, jako je UV záření, znečištění nebo chemikálie.

Toto vše ve výsledku způsobuje posílení vlasu. Nejvíce je to znát na těch jemných nebo chemicky poničených. Na omak cítíte že jsou pevnější, vyhlazené, snižuje se křehkost a lámavost. Tento efekt přetrvává po několik týdnů.

Stejně tak objem, což je další benefit, který nejvíc pocítí majitelky jemného chmýří.

Lesk je nejvýraznější u zlatých a měděných tónů, u tmavých barev efekt tak výrazný není.

 Naše zkušenosti z kadeřnictví

Přejít na přírodní barvu jsme pomohli stovkám zákaznic. A přestože jsou každé vlasy jiné, má tento proces některé společné rysy.

  • Už po prvním barvení získají vlasy hedvábný lesk, zároveň objem a větší pevnost. 
  • S každým barvením je to lepší a lepší.
  • Po několika měsících jsou vlasy jako vyměněné, ale rozdíl mezi chemicky barvenou a zdravou částí je trochu znát až do doby, než všechno úplně odroste a ostříhá se.

 Alergie

Alergické reakce na přírodní barvy jsou spíš vzácné, ale stát se to může. Častější je, že po barvení trochu svědí hlava, což ale bývá způsobené nedostatečným vypláchnutím barvy v kombinaci s vysoce citlivou kůží. Pomoc je jednoduchá – stačí barvu lehce vymýt jemným šamponem. Za ty roky, co u nás barvíme přírodně se nám stalo jen 2x, že došlo ke skutečné alergické reakci a zákaznice nemohla v barvení pokračovat.

Někde se můžete dočíst, že se vlasy uzdravují, což ale já sama nerada používám, protože v pravém slova smyslu k tomu nedochází.

K úplnému uzdravení vlasů dojde až tehdy, když chemické poškození zcela odroste.

Stav vlasů se ale prokazatelně zlepšuje, barvy jsou taková „hojivá náplast“, která zpříjemňuje odrůstání chemické barvy.

A když máte vlasy zdravé, tak je fajn vědět, že si můžete dopřát malou změnu barvy a ještě jim udělat dobře.

Tak co, jdete do toho?

Chci pomoct s výběrem barvy.

podpis_2