Fixace přírodních barev

Často narážím na dotazy ohledně vymývání barvy.

mytí hlavy

Buď vám i po několikerém mytí stále teče z vlasů barevná voda, barva rychle šisuje, anebo bezprostředně po nabarvení pouští na ruce, když si saháte do vlasů.

Příčin vymývání může být několik, ale řešení je vždy jednoduché.

Nejdříve ale obecně k tomu, proč se henna, a přírodní barvy obecně, někdy z vlasů rychle vymývá

  1. nevhodný šampon, před i po barvení.
    Jestliže totiž používáte běžné drogeriové šampony, barva se nemůže na vlasy dostatečně navázat, a tedy nedrží. To způsobují hlavně silikony, ale i jiná uhlazovadla. Po barvení zase běžné šampony zbytečně silně odmašťují, a tím vymývání urychlují
  2. nekvalitní barva. Už jste si určitě všimli, že přírodní barvy na vlasy se dají pořídit v nejrůznější  kvalitě. A pokud koupíte něco v drogerce nebo naopak na nějakém obskurním etnoshopu, můžete splakat nad výdělkem. V případě barev na vlasy jsem jednoznačně zastáncem těch certifikovaných, koho zajímá proč, tak tomu věnuji další články na blogu.
  3. nevhodné přídavky do barvy. Cokoli mastného snižuje přilnavost barvy k vlasu.
  4. některé typy barev jsou k vymývání náchylnější. Jsou to intenzivně červené a tmavé odstíny, s větším obsahem indiga.
  5. na některých vlasech barva drží hůř. Jsou to ty sušší, hrubší a nejhůře jsou na tom ty poškozené chemickým barvením a zesvětlováním. 

Důležité je uvědomit si dvě základní skutečnosti.

Zatímco oleje před barvením přilnutí barvy k vlasu brání,
po nabarvení ji naopak ve vlasech fixují.

Z toho vyplývá:

před a během barvení se vyhnout všemu mastnému a následně zafixovat.

Před barvením doporučuji použít šampon na objem nebo dětský, které obsahují nejméně uhlazujících látek, byť přírodních, případně žádné. A úplně nejlepší je samozřejmě použít náš speciální šampon Před barevením, který jsem vymyslela speciálně pro tento účel - přípravu vlasů na přírodní barvu, jelikož při profesionálním barvení si nemůžeme dovolit nic zanedbat. Dvě až tři mytí před barvením je také lepší se obejít bez kondicionéru.

Po nabarvení

už můžete používat šampon podle typu vlasů. Všechny pěnivé složky používané v přírodní kosmetice jsou šetrnější než ty v běžných šamponech, a tedy tolik nevymývají. A když už si dáváte tolik práce s přírodní barvou, je škoda si pak ničit vlasy nějakou "solvinou" z drogerie.

Fixace barvy

Fixovat tedy můžete buď hned po nabarvení a důkladném umytí vlasů i pokožky hlavy tak, že na mokré vlasy nanesete kondicionér, promnete a důkladně opláchnete. To je taková rychlejší, ale méně účinná varianta. Máte hotovo vše v jednom kroku, a kdo s vymýváním žádné velké problémy nemá, tak mu to bude stačit. Hned po barvení to také doporučuji tomu, kdo si hodně sahá do vlasů a barví mu to zpočátku prsty.

Nebo zafixovat důkladně: před prvním mytím, které následuje po barvení, a barva už je zoxidovaná na požadovaný odstín, se na celé suché vlasy nanese výživný kondicionér, nebo klidně lehké tělové mléko, a nechá se cca 20 min. Pak se běžným způsobem umyje šamponem, stačí normálně 2x.
A je to.

Důležité je ale použít čistě přírodní kondicionér jelikož se nanáší na celé vlasy včetně odrostu, a silikony z běžných produktů na pokožku rozhodně nepatří. Jak je to s jejich fixační schopností nevím, nezkoušela jsem a nebudu.

Použít se samozřejmě dá i olej, ale samotný ho v oblibě příliš nemám, protože po použití čistého oleje musíte mýt vlasy vícekrát za sebou a tím se celý efekt jaksi ztrácí. Když olej, tak rozředěný - nějakým lehkým tělovým krémem, jogurtem, gelem ze lněného semínka, nebo jinou nemastnou složkou v poměru cca 1:1 a s kapičkou šamponu. Kdo nerad experimentuje, doporučuji namíchat s nějakým lehkým gelem nebo tělovým mlékem, které zároveň i hydratuje. A smývání (tedy oleje, ne barvy...) bude mnohem jednodušší.

Jak vidíte, fixace není nic složitého. Zvládnete ji i s tím, co máte běžně doma a ta trocha práce navíc se určitě vyplatí.

podpis_2

newsletter

 

Zaujal vás článek? Chcete dostávat upozornění na nové příspěvky? 

Přihlaste se k odběru našeho NEWSLETTERU zde

A nebojte, nebudeme vás zahlcovat. Píšeme jen tehdy, když máme co říct, a myslíme si, že by to mohlo zajímat i vás.