Jak vybírat přírodní barvy na vlasy

Pokud vybíráte barvu na vlasy, tak logicky podle názvu na krabičce. Když chci být blond, tak blond, a když chci být hnědovláska, tak hnědou.

3hlavy

U přírodních, čistě rostlinných barev na vlasy to ale neplatí.
Tam se totiž skrývá pár záludností....

Škála rostlinných barev na vlasy sahá od velmi světlé plavé blond až po velmi tmavou hnědo-černou.

Ale ne každá barva je dosažitelná na všech vlasech.

Obecně platí, že zesvětlovat přírodními barvami nejde vůbec a výrazně ztmavovat jen s obtížemi. Výsledek barvení vždy závisí na původní barvě vlasů. To znamená, že pokud máte bílé nebo silně prošedivělé vlasy, tak přírodním barvením dosáhnete krásných blond odstínů, světle hnědých nebo měděno-hnědých tónů. Světlé vlasy mohou být např. plavé, popelavě blond, zlatavé, měděné, zářivě měděné, hnědé nebo načervenalé. Tmavě hnědé se mohou rozjasnit měděným, červeným nebo studeným fialovým leskem.

Ale z téměř bílých vlasů tmavě hnědé prostě neuděláte.

Proto pozor na název odstínu při výběru barvy.

To, že je na krabičce napsáno černá, ještě neznamená, že vlasy na černo skutečně obarví!!

Já mám například dvě téměř identické přírodní barvy od dvou různých výrobců –  jedna má označení Tmavě hnědá a druhá Jahodová blond. A obě mají pravdu – mohou být jak jahodově blond (na světlých vlasech), tak vytvořit krásnou tmavě hnědou (ale jen na tmavých vlasech).

V čem je problém?

V rozdílném principu barvení.

Zatímco chemická barva pronikne dovnitř vlasu a tam vyrobí víceméně ten odstín, který slibuje, přírodní barvy na vlasy fungují jinak.

Vytváří průhledný film, který pokrývá povrch vlasu. 

 A v tom je ten zakopaný pes.

Ve slově průhledný a v tom, že barva neproniká dovnitř vlasu, a tedy nijak nepozměňuje jeho přirozenou pigmentaci uvnitř.

Co z toho vyplývá – (mimo to, že vlasy nejsou zničené a krásně se lesknou), čistě technicky:

1. barvy nezesvětlují
2. nejsou možné výrazné změny barev
3. výsledný odstín je vždy kombinací dvou faktorů – Vaší momentální barvy + té, kterou použijete k obarvení
4. prošedivělé vlasy si zachovávají barevnou plasticitu - tmavé zůstanou tmavé a bílé světlé (a podle mě jsou přírodní barvy na prošedivělých vlasech nejhezčí – ten efekt jemného melíru tón v tónu mám velmi ráda)

Tak tedy,
pokud máte vlasy bílé jako sníh a použijete např. odstín wine red, budete zářit jako rudá hvězda nad Kladnem a dost možná ještě dál. Ale máte-li vlasy tmavě hnědé, výsledkem bude decentní červenohnědý tón.

A pak babo raď.

Tak tedy jdu na to...

Za prvé je důležité si uvědomit, zda chcete studený nebo teplý tón. Obecně platí, že světlejší barvy jsou teplé a tmavší studenější. Výjímkou jsou blond odstíny, které mohou být teplé i studené. Ale jak barevná škála tmavne, přidává se do barev více henny a ta je čistě měděná, a tedy teplá. Všechny odstíny od světle hnědých až po středně hnědé budou tedy mít teplý tón. U středně hnědých už začínají barvy dostávat studený nádech, daný použitím většího množství indiga. Zde záleží na jednotlivých výrobcích a jejich recepturách. A od tmavě hnědých jsou tóny spíše studené, protože indigo je jednou z hlavních složek. Ovšem jak klesá podíl henny, tak také klesá barvící schopnost a kryvost barev. Obecně platí, že světlé barvy (s vyšším podílem henny) chytají mnohem lépe a drží déle než tmavší barvy s vyšším podílem indiga. Trochu to jde ošálit mícháním barev a dobou působení, ale o tom se rozepíšu zase jindy.

Za druhé si pořádně prohlédněte, kolik máte šedin (máte-li je, samozřejmě...) Spousta mých zákaznic, které prvně přijdou na přírodní barvu si myslí, že má hlavu uplně bílou. Ve skutečnosti bývá nejvíc bílých vlasů vpředu u pěšinky a podél obličeje, kde to nejvíc vidíte. A zbytek vlasů může být klidně černý jak uhel, ale to vy nevíte, protože to už 15 let schováváte pod barvu a vidíte jen ty bílé vpředu v odrostu. Pro výsledný efekt u přírodních barev to ale má zásadní vliv. Bílé vlasy vpředu budou mít nakonec totiž uplně jinou barvu než ty tmavé zadní. Konečný efekt bude zřejmě takový, že vám zůstanou tmavé vlasy na většině hlavy a jen vpředu u obličeje budete mít pár krásných světlých pramenů. Barvu proto vždy vybírejte podle toho, jaké tyto prameny chcete mít! Na zbytek tmavých vlasů bude mít mnohem menší vliv - budou jen lehce natónované.

Pokud je šedin jen pár, volte výraznější odstíny. Pokud už máte hlavu prošedivělou opravdu hodně, je lepší barvit spíše do blond . Vlasy pak vypadají jako promelírované, odrost není tolik patrný a nemusíte dobarvovat tak často.

Jak si tedy přírodní barvu na vlasy správně vybrat......

Buď si v naší nabídce můžete prohlédnout všechny barvy, protože u každé jednotlivé uvádíme, jakého výsledku s ní dosáhnete na různých vlasech. A nenechat se svazovat tím, že když  chcete např. čokoládově hnědou tak kouknete jen na tmavé odstíny. Naopak! Na tmavých vlasech můžete dosáhnout žádaného tónu mnohdy odstínem zcela překvapivým! Jako příklad uvádím Jahodová blond od Cosmetikabio, která je na tmavě hnědých vlasech opravu nádherná a nejvíc se asi blíží označení hořká čokoláda.

Nebo prostě, teď už poučeně, experimentovat.

Jako základní vodítko pro výběr může sloužit představa, že barva je průhledný závoj, který vlasy pokryje.

 

                                                                                                           ...barvy zkrátka nejsou tím, čím se podle názvu zdají být....

 

Takže si radši důkladně přečtěte ty popisky. :)

podpis_2

newsletter

 

 

Zaujal vás článek? Chcete dostávat upozornění na nové příspěvky? Nebo recenze na přírodní barvy a kosmetiku?

Přihlaste se k odběru našeho NEWSLETTERU zde

A nebojte, nebudeme vás zahlcovat. Píšeme jen tehdy, když máme co říct, a myslíme si, že by to mohlo zajímat i vás.